Krem czekoladowy – nie tylko dla łasuchów

Krem czekoladowy – nie tylko dla łasuchów

Zasadniczo, ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają krem czekoladowy oraz tych, którzy się do tego nie przyznają. W czasach, gdy coraz więcej z nas zwraca szczególną uwagę na to, co je, w trosce o własne zdrowie i wygląd, krem czekoladowy to nadal jeden z ulubionych dodatków, z którego trudno zrezygnować.

Idealny dodatek do świeżego pieczywa, wypieków, owoców, bakalii albo wyjadany łyżeczką bezpośrednio z opakowania – krem czekoladowy ma tyle zastosowań, że nie tylko czekoladożercy nie wyobrażają sobie bez niego życia. Nawet miłośnicy sportów sylwetkowych wykorzystują go w swoich fit przepisach.

Mimo, że krem czekoladowy jest sporym zastrzykiem kalorii, dzięki dostępności jego zdrowszych wersji, nie trzeba koniecznie z niego rezygnować w codziennej diecie.

Na rynku łatwo znaleźć również ekologiczne kremy czekoladowe, także warianty wegańskie. Kremy te produkowane są ze składników najwyższej jakości, które pochodzą wyłącznie z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych. Co więcej, również diabetycy nie mogą mieć powodów do narzekań – wiele kremów czekoladowych przygotowuje się bez cukru, zastępując go stewią lub erytrytolem.

Ze sklepowej półki

Producenci żywności doskonale zdają sobie sprawę, że krem czekoladowy to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Mnogość wyboru sprawia, że każdy z pewnością znajdzie swojego ulubieńca. Warto jedynie zwrócić uwagę na skład kremu czekoladowego i składniki, z jakich jest produkowany – najlepsze będą te, produkowane bez użycia oleju, tłuszczu palmowego/utwardzonego, mąki czy maltodekstryny. Smak kremu będzie zależał przede wszystkim od procentowego udziału orzechów, kakao i czekolady.

Zrób to sam

Jeśli w Twojej diecie kluczowe jest hasło wiem-co-jem, bez większego wysiłku możesz przygotować własny krem czekoladowy. Również w wersji fit – bez dodatku cukru czy przetworzonych tłuszczów. Pieczone orzechy laskowe, kakao, nierafinowany olej kokosowy, szczypta soli zmiksowane na gładką masę to jeden z wielu sposobów, dzięki którym w kilka chwil wyczarujesz prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Słodszy wariant uzyskamy, dodając miód lub syrop Klonowu. Jeszcze prostsza wersja to lekko podgrzana śmietanka 30% wymieszana z rozpuszczoną gorzką czekoladą. Nie bój się eksperymentów w poszukiwaniu idealnego smaku.

Pomysły na kulinarne rarytasy

– krem czekoladowy z chrupiącą kajzerką lub pajdą ciepłego chleba

– polewa do ciast, masa do tart lub tortów

– przekładane kremem wafle lub andruty (ilość warstw dowolna)

– naleśniki z kremem czekoladowym

– banany maczane w kremie czekoladowym

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *